Ispanak Çorbası

Internette araştırdım; ıspanağı yaklaşık 7 ay boyunca mevsim sebzesi olarak kabul ediyoruz.  Hal böyleyken neden bir kaç tarifle kısıtlı kalıyoruz ? Kıymalı veya kıymasız yemeğini yapıyoruz. Kavurup üzerine yumurta kırıp borani pişiriyoruz. Börek içi olarak kullanıyoruz…

Tuz Biber dergisinin 2. Yemek Yarışması’nda oy kullanırken karşılaştığım http://pelininpastanesi.blogspot.com/ Pelin Seyran’ın “Ispanak Rulosu”nu ve http://sedadan.blogspot.com/ Seda Yıldızer’in “Ispanaklı Krep İçinde Soya Soslu Tavuk”unu işte bu sebeple ilgiyle inceledim. Bu tarifleri denemeyi düşünüyorum.

Ancak küçük adımlarla ilerlemeliyim. Farklı tariflere, ıspanak çorbası pişirerek başladım. Ama eşimden veto yedim! Yine de yolumdan sapmayacağım🙂

Malzemeler (4 kişilik):
Yarım kilo ıspanak,
1 orta boy patates,
1 orta boy soğan,
1 yemek kaşığı tereyağ,
1 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 su bardağı süt,
4 su bardağı su,
1 etsuyu tableti,
1 çay kaşığı Hint cevizi rendesi,
1 çay kaşığı karabiber,
Tuz
Süsleme için:
2 dilim bayat ekmek,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
4 kiraz domates

Yapılışı:
Tereyağını ve zeytinyağını tencerede kızartın. Üzerine küçük parçalara kestiğiniz soğanı koyup kavurun. Soğanlar pembeleştiğinde ceviz büyüklüğünde küp parçalara böldüğünüz patatesleri ve sütü ekleyin. 5 dakika kadar sonra elinizle parçalara böldüğünüz ıspanakları ekleyin. 3-4 dakika ara ara karıştırın. Suyu, etsuyu tabletini, Hint cevizi rendesini, tuzu ve karabiberi ekleyin. Karıştırın ve kaynadıktan sonra 10 dakika kısık ateşte pişmeye alın.  Son olarak el blenderi püre haline getirin.

Hint cevizi, sütlü ve kremalı tariflere hoş bir aroma katıyor. Hiç değilse bir kez denemenizi öneririm. Beğenmezseniz kullanmazsınız. Kimi zaman tariflerde Hindistan cevizi ile karıştırılıyor. Oysa ceviz ile fındık arası boyda bir bitki. Semt pazarlarındaki aktar tezgahlarında da satılıyor. Kolayca ulaşabileceğiniz bir bitki yani.

Çorbayı süslemek için kızarmış ekmek parçaları ve kiraz domates kullanacağız. Ekmeklerin sert kabuklarını çıkarıp tavla zarından biraz büyük parçalara ayırın. Yapışmaz tavaya zeytinyağını koyup kızdırın. Ekmek parçalarını ekleyip ara ara karıştırarak kızartın.

Kiraz domatesleri sıcak su içinde 3 dakika kadar bekletin. Yeşil saplarını koparmadığınız domatesleri sudan çıkardığınızda alt kısımlarından bıçakla çentik atın. Kabuklarını dikkatlice saplarına doğru kaldırın. Yani sanki domateslerin yaprakları gibi şekil verin.

Çorbayı kaselere dökün, üzerlerini kızarmış ekmek ve domates ile süsleyin.

This entry was posted in Çorbalar, Ispanak, Ispanak Çorbası. Bookmark the permalink.

4 Responses to Ispanak Çorbası

  1. ne hoş bir blog.içim açıldı gezerken.umuyorum diğer denemelerde işler iyi gidecek:))

  2. ohhh mis gibi, ellerine sağlık

  3. Deniycem, söz de; sevemedim ben hint cevizi ( muskatı) bence çoğu yemek o olmadan daa iyi… Hadi hayırlısı :)))
    Yaaaaa, noooğğğlur şu anahtar kelime işini kaldırın, sinir ediyo beni, yorum yazmaktan soğutuyo. İnsan günde 3-40 tane yorum yapıcaksa işi pratik olmamalı, engebe olmamalı önünde…

  4. seda says:

    Cok güzel görünüyor.Ispanagi cok severim bende denicem tarifini:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s