Anneciğim’den Şam Tatlısı

Kısmetse bir ara size annemin mantısını anlatacağım, yaparken çekeceğim fotoğrafları eşliğinde. Mantıyı anneme özel tarif olarak bırakıyorum, evde de yapmıyorum. Mantı, eve giderken annemin “Sana ne yapayım kızım?” sorusuna verdiğim çok özel yanıtım, nazlanmam. Neyse uzun hikaye, sırası gelecek🙂

Sizi annemle, mantıya dek başka tariflerde buluşturayım, örneğin Şam tatlısı, vazgeçilmezidir. Armut dibine düşmüş, ben de severim.

Bir dönem Ortaköy’de otururken adettendi, pazar günleri de sahile inerdim. Orada teyzeler gözleme yapar, evde yaptıklarını satar falan ya. Hah işte orada, teyze diyemeyeceğim genç bir hanım, Şam tatlısı satıyordu, baktım üzeri sert ve parlak görünümlü değil. Sohbet ederken uygun bir tarif bulamadığından yakındı. Sonraki hafta kaptım tarifi götürdüm. Takip etmedim, belki hala bu tarifle yaptıklarını satıyordur.

Malzemeler:
1,5 su bardağı yoğurt,
3 su bardağı irmik,
1,5 su bardağı toz şeker,
1 paket karbonat,
1 paket vanilya,
2 avuç kabuksuz yer fıstığı,
Fırın kabı için yağ

Şerbeti için:
3,5 su bardağı toz şeker,
2 su bardağı su

Sert kabuğu için:
1 yumurtanın sarısı,
2 yemek kaşığı yoğurt

Üstüne de kaymaklı dondurma yakışır!

Yapılışı:
Yoğurt, irmik, toz şeker, karbonat ve vanilyayı karıştırın. Fırın kabınızı yağlayın ve karışımı dökün. Tatlının üstünde sert bir kabuk oluşması için yumurta sarısı ile yoğurdu çırpıp tatlının üzerine yayın.

Şimdi sabırla yer fıstıklarını dizme sırası geldi. Tuzsuz ve kabuksuz fıstık bulamadıysanız problem etmeyin. Kabuklarını soyun ve kısa süre suda bekletin. Yer fıstıklarını ikiye ayırıp fırın kabındaki karışım üzerinde otoban şeritleri oluşturacak şekilde dizin. Yer fıstığından oluşan çizgiler çok yakın olmasın, unutmayın bu şeritler arasından keseceksiniz. Önceden 190 dereceye ısıttığınız fırında, üzeri kızarana ve içi pişene dek tutun.

Şerbeti, pişen tatlıyı soğumaya bıraktığınızda yapmanızı öneririm. Tencereye şeker ve suyu alın, orta ateşte kaynatın. Başlarda şekerin erimesi için karıştırmak lazım tabii. Şerbet koyu kıvama gelince ateşten alın ve soğuk tatlı üzerine yavaş yavaş dökün. Yani nedir, şerbet sıcak, tatlı soğuk olacak.

This entry was posted in Kaymaklı Dondurma, Tatlılar, Şam Tatlısı, İrmik. Bookmark the permalink.

18 Responses to Anneciğim’den Şam Tatlısı

  1. Aylincim;

    Abartısız söylüyorum harika ve mükemmel görünüyor.
    Yanii heryerde yiyemiyorum revani gibi oluyor ama bu güzel fotografından belli.
    Yiyenlere afiyet Olsun.

    En yakın zamanda yapıcam tarifini canım

    Sevgiler

  2. Bende bu tarifi denemek isterim .Çünkü gerçek şam tatlısı hani dışarda satılanlardan olan tarifi hiç bulamadım.Üzerine kabuk bağlaması için verdiğiniz karışımda ilginç mutlaka deneyeceğim ve sizinle paylaşacağım.Ellerinize sağlık.İzmirden svegiler.Mine

  3. Nefis bir tarif çünkü daha önce denemiştim. Sanırım benim ölçüler verdiğinizin iki katıydı. (büyük tepsiye tam geliyor.)Annenizin ellerine sağlık.

  4. Yıldız says:

    1 pk karbonat kaç gr yapıyor kaşıkla yazabilirmisin mesela 1 tatlı kaşığı uygun mu ?
    Ellerine sağlık arkadaşım çok güzel görünüyor ilk fırsatta denicem bakalım nasıl olacak üzerinin kabuk tutması için verdiğin noktayada ayrıca teşekkürler……

  5. ANNECİĞİMİN ELLERİNE SAĞLIK CANIM . KOKUSU BİLE BAŞKA OLUR ANNE ELİ DEĞMİŞ YEMEKLERİN

  6. ben de cok severim ama hiç evde yapılanı da yemedim. anneciğinin ellerine sağlık

  7. aylin says:

    çok çok güzel görünüyor ellerine sağlık annenin görüntü süper not aldım en kısa sürede denemeliyim:)sevgiler

  8. SEVGİ says:

    bu tatlıya Manisa İzmirde aslında Egenin genelinde Şam bali diyorlardı …

    harika bir lezzet
    elinize sağlık

  9. Nasıl iştah açıcı bir tatlıdır bu! Immmm eline sağlık .

  10. Canım ellerine sağlık.Nefis görünüyor.Sevgiler bıraktım.

  11. Ellerinize saglik tek kelime muhtesem istah acici görünüyor
    Sevgiler Gülcan hattersheimdan

  12. aylin canım, anneciğinin ellerine sağlık.. benim babamın en sevdiği tatlıdır.. geçenlerde bende evde denedim ama hoşuma gitmediği için paylaşmamıştım, güzel bir tarif arıyordum, sanırım buldum:)
    ayrıca mantı tarifini sabırsızlıkla bekliyorum..
    sevgilerimle..

  13. umutluhayat says:

    harikulade görünüyor,annenizin ellerine sağlık olsun

  14. ayyyy sabah sabah bunları görünce canım tatlı çekti valla çok güzel görünüyorrrrrrrrrr.
    herkesin eline sağlık

  15. nilay says:

    Bizim babaanne tatlımızdır bu tatlı. Ben hep yerim ama hiç yapmam :))
    Ellerine sağlık. Görüntü muhteşemmm

  16. Hepinize çok teşekkür ederim. Anneciğime ilginizden söz ettim, çok hoşuna gitti, sizleri teker teker öpüyor, sevgilerini iletiyor.

    Sevgili Yıldız, bir paket karbonat 5 grammış baktım. Evet 1 tatlı kaşığı olarak kullanabilirsin, test edildi🙂
    Sevgiler benden size…

  17. F İ L İ Z says:

    harika hemen denemeliyim sevgiler……

  18. Sevgili arkadaşım bizleri yalnız bırakmayarak etkinliğimize katıldığın için teşekkür ediyoruz….

    Sevgiler

    Selma&Aslı

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s