Gizli Yediler’den Limonata ve Kurabiye

Yazar Enid Bylton bilir mi ki çocukluk anılarımda çok özel bir yeri var? Yarattığı kahramanlar; Pet, kardeşi Cano, Kaptan, Çakı, Tombik, Çalıkuşu ve Cinci, çocukluk arkadaşım oldular. Onlar meşhur “Gizli Yediler”!  Mahallelerindeki her türlü sırrı her an çözmeye hazırlar. Paha biçilmez bir gerdanlık ortadan kaybolunca izini ilk süren elbette ki onlar. Çünkü hırsızı kaçarken görüyorlar!

Şimdi tüm yapmaları gereken gerdanlığı bulmak. Bunun için hemen grubun lideri Pet ve kardeşi Cano’nun önderliğinde bahçedeki kulübede toplantı yaparlar. Pekiii toplantı hazırlıklarından bazıları nelerdir? Elbette limonata ve bisküvi, belki annelerinin yaptığı kurabiye.

Gizli Yediler Macerası, Gizli Yediler Esrarı, Eski Dostlarımız Gizli Yediler… Neredeyse tüm seriyi okudum diyebilirim. O limonata ve kurabiye bölümü yok mu, beni benden alıyordu. Bu nedenle kitapların başına her oturuşumda elimin altında Oralet ve bebe bisküvisi oluyordu.

Size, eski anılarımı canlandırıp kurabiye ve limonata tarifi veriyorum. Fotoğrafı, çok sevdiğim “Küçük Prens” ile çektim. Çünkü o çok sevdiğim Gizli Yediler serisini başka çocuklar da okusun diye yıllar önce dağıtmıştım. Tuhaf, birini niye kendime ayırmamışım acaba?!

Cevizli ve Tarçınlı Kurabiye
Malzemeler:
2 adet yumurta,
250 gr (1 su bardağı) esmer şeker,
125 gr (1/2 paket)oda sıcaklığında margarin veya tereyağ,
375 gr (3 su bardağı un),
150 gr (2 su bardağı) yulaf kepeği,
1 paket vanilya,
2 çorba kaşığı tarçın,
1 orta boy tavla zarı boyutunda doğranmış elma,
50 gr (1/2 su bardağı) iri kıyılmış ceviz içi

Yapılışı:
Yumurta ve şekeri, beyazlaşıncaya kadar mikserle çırpın. Margarini, unu, yulafı, vanilyayı ve tarçını ilave edin. Hafif yapışkan kıvamlı bir hamur elde edin. İçine ceviz ve elmaları katıp yoğurduktan sonra torbaya koyun ve buzdolabında 30 dk dinlendirin. Bu arada fırınınızı 185 dereceye getirip ısıtın.

Süre dolduğunda dolaptan çıkardığınız hamuru yoğurun. 25-30 adet ceviz iriliğinde parçalar koparıp avucunuzun içinde yuvarlayın. Hafifçe yassılaştırın. Pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine dizerek sıcak fırında 10-15 dakika kadar pişirin.

Bu kurabiyeler, Red Kit’teki Kalamiti Jane’in yaptığı kurabiyeler gibi sert oluyor, ancak gayet lezzetliler. Yumuşak bir şey beklemeyin diye yazıyorum.

Zencefilli Limonata
Malzemeler:
3 cm uzunluğunda taze zencefil parçası,
6 adet limon,
150 gr toz şeker,
2 lt içme suyu

Yapılışı:
Bir kaç parçaya ayırdığınız zencefili, şekeri ve 300 ml suyu tencereye koyun ve orta ateşte kaynatın. Şurup kaynayıp hafif sarı bir renk aldığında ateşi kısın ve 10 dakika daha pişirin. Şurubu, ince süzgeçte süzün ve soğumaya bırakın.

Limonların kabuğunu beyaz bölümleri de dahil olmak üzere soyun. Bir kaç parçaya bölerek çekirdeklerini çıkarın. Bunları blenderda püre haline getirin. Limonatayı bir araya getireceğiniz kap içine süzgeç yardımıyla süzün. Bu malzemeye şurubu da ekleyin. Kalan içme suyununun yarısını da ilave edin. Limonatanın lezzetini, ekleyeceğiniz suyla hafifletebilir veya yoğun bırakabilirsiniz.

This entry was posted in Çok Okuyan mı Bilir, Enid Bylton, Gizli Yediler, Kurabiyeler, Limonata, Zencefilli Limonata, İçecekler. Bookmark the permalink.

14 Responses to Gizli Yediler’den Limonata ve Kurabiye

  1. Benimde kızım çok sevdiği yazardır Enid Bylton. Çok severek okur. Tarifler harika elinize sağlık.Sevgiler.Mine

  2. Gizli Yediler'i okumamıştım.28'imden sonra okuyasım geldi (: Benim de en sevdiğim kitaplar raflarımdan gideli çok olmuştur..Paylaşmak böyle bir şey galiba..Kurabiyeler de limonata da lezzet fışkırıyor.Bir de nostalji girince içine “keyif” olmuş tam.Ellerine sağlık!

  3. Limonlu Kek says:

    Aylincim, inanır mısın 10-13 yaşlar arasında favori yazarımdı benim de, tüm seriyi almış, okumuş ve ezberlemiştim diyebilirim. Hatta ilk aldığı kitabı “Karlı Dağın Esrarı” idi. Bir de hemen hemen aynı konuda “Afacan Beşler” serisi de vardı aynı yazarın onları da çok severdim. Hep öyle bir kulüp kurma hayalim vardı. Yedikleri kurabiyeler hep zencefilli olurdu, annemi çok sıkıştırırdım, zencefilli kurabiye yapması için🙂 Ne günlerdi yahu🙂

  4. duygu says:

    işte okuması en keyifli yemek bloğundayım…
    aylincim, tam yaz aylarına layık bir tarif olmuş bu, tez arşive kaydedile…
    ama ben sana asıl tariflerinle kurduğun hikayelerin bağlantıları için hayranım. öyle bir hikayesi varki yemeklerinin, bazen sırf bu hikayeleri okumak için geliyorum buraya…

    hep yaz sen, hep ye, hep yap ve çok yaşa! sağlıkla…

  5. Sevil says:

    aylincim bu yaşta diş yok ya bizde nsert kurabiyeni nasıl ısırcam söyle bana🙂
    rondod da çeker tozunu yerim artık :))
    şaka bir yana tatlım ellerine sağlık yine her zamanki gibi formundasın
    bak demedi deme bu blog işi kilo aldırıyor ona göre hazırlıklı ol ..

  6. Seda says:

    Ne güzel bir anı böyle. Bak benim bu kitaplardan haberim olmadı. Benim unutamadığım ilkokul 2. sınıftayken Kibritçi Kız adlı hikaye kitabıydı. Ayy ne severdim onu. Kapağının nasıl olduğu bile hala hatırımda. Kibritçi Kız kitapları şimdi de var ama ne yazık ki hatırımda olan o kapağı bulamadım.
    Limonatanda kurabiyelerinde şahane. Fotoğrafların öyle net ki uzansam bir tane alabilirim gibi geliyor🙂

  7. yaz günlerine hazırlık bir tarif olmuş ,harika eline sağlık
    sevgiler

  8. Sevgili Aylin, çocukluk dönemimde hatim ettiğim kitap serisinin ismini duyunca yorum yapmadan geçemedim. Her kitabı en az 2 kere okumuşumdur. Ne maceralardı onlar, birde “Afacan Beşler” vardı. Polisler teşekkür ederdi bunlara kitabın sonunda. Ufak ipuçlarını nasılda birleştirirlerdi. Gerçekten kurabiye kutuları vardı toplantı kulübelerinde, bir maceralarındaki ağaç evlerinde. Limonata vazgeçilmezleriydi. Annemin “büyüdün artık” diye verdiği o kitaplar hala basılıyor mudur acaba? Hemen arayışa geçeyim.

  9. Kendimce says:

    Bir koku bir tad bir görüntü taaaa derinlerdeki bir anıyı nasıl da çağırıyor değilmi unuttuğumuzu düşündüğümüz pek çok şey aslında taptaze hafızamızda saklı
    Bazen iş yerinde geçmişteki izlediğimiz dizileri,flimleri,olayları tadları vs konuşuyoruz o kadar ortak şey varki aslında
    ellerinize sağlık

  10. Ne güzel bir post🙂

    Bayılıyorum senin postlarına🙂

    Yeni bir buluşma haberi var blogunda paylaşırsan seviniriz..

    ayrıca katılmanıda bekleriz🙂

    öptüm cnm🙂

  11. mmm kurabiye çok güzel görünüyor :)ama limonata tercihim olurdu şu an ellerinize sağlık🙂

  12. Aylinciğim yorum yazmıştım ama paylaşmadan geçemeyeceğim.Dün akşam kızıma bloğundan Gizli yediler kitabından söz ettiğinden bahsettim birlikte bloğunu inceledik. Hemen o da kitapta Gizli yedilerin toplanıp kurabiye yediklerini limonata içtiklerini çok keyifle anlattı.Blogların sadece yemeklerden değil yaşamdan bir şeyler paylaşmasına çok hoş oluyor. Sevgiler.Mine

  13. EsEr says:

    Kurabiyeler nefis görünüyor. Mutlaka deneyeceğim. Ellerinize sağlık.
    Sevgiler. Esma

  14. Limonlu Kek'im, uzun yıllar önce kaybettiğim kardeşim olabilir misin acaba?🙂
    Çikolatam Agacım,
    28, 30 fark etmez. Oku bak, pişman olmayacaksın!
    Duygucum,
    Şevkle yazma sebeplerimdensin biliyor musun?
    Bengü'm,
    Ben de kerelerce okudum Gizli Yediler'i. Aafacan Beşler de var ya. Bilmez miyim, hepsini hatim ettim. Hala basılıyorlarmış ya, bulursam sana da alayım bir kaç tane.
    Miz Kokulu Lezzet'im, iki kuşak aynı zevke sahipmişiz meğer. Kızının ve senin yanacıklarınızdan öperim.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s