Örgü Ustası Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Reçelleri De Dillere Destandı

Geçtiğimiz günlerde Kızsal Mevzular blogunun sahibi Joey Potter ile tanışma fırsatı buldum. Ne iyi oldu, sohbet ettik birbirimizi yakından tanıdık. Sık sık anılarımı anlattığımdan olsa gerek, beni yaşını başını almış biri olarak hayal edermiş. Joey Potter’in kulaklarını çınlattıktan sonra yine kısaca bir anı üzerinden tarife bağlanalım.

Coğrafya ve edebiyat sevgimin temelinin atılmasında lisedeki öğretmenlerimin etkisi büyüktür. Edebiyat öğretmenimiz, bir yandan ağır mefrudatı uygularken bir yandan da bize -şimdinin moda deyişiyle- life sytle bilgiler de aktarırdı. İşte bu sohbetlerden birinde, Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç romanının yazarı Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın çok iyi örgü ördüğünü öğrendim. Öğretmenimizin aktardığına göre; Gürpınar, bir romana başlar, sayfalarca yazar, çok yorulurdu. Masadan kalkar, bir köşeye çekilir, tığını eline alır örmeye başlardı. Bütün eserlerini böyle dinlenerek bitirmişti.

Yazarın hünerleri bununla kalmıyordu, aynı zaman da değme ev kadınlarına parmak ısırtacak derecede yemekten anlıyordu. Reçel yapmakta ise üstüne yoktu. Mürdüm eriği, ahududu ve ayva reçelleri evinden eksik olmuyordu. Büyük edebiyat adamının başarılı olduğu şeylerden biri de dondurmaydı. Özellikle limonlu ve çilekli dondurmayı iyi yapardı.

“Yemek ve edebiyat” iç içe, çok ilgi çekici. İşte bu yüzden Selim İleri’nin “Oburcuğun Edebiyat Kitabı”nı henüz okuduğum için hayıflandım. Evimizin Tek Istakoz’unu da yakında elden geçireceğim.

“Oburcuğun Edebiyat Kitabı”ndan alıntı yaptığım hamsi pastasını Gülriz Sururi, Selim İleri için pişirmiş. Yanında da bol yeşil salata ikram etmiş.

Adında pasta geçtiğine bakmayın, Karadenizliler hamsinin henüz pastasını yapmamışlar🙂 Görünüşü benzediğinden bu adı almış. Denedim, beğendim, paylaşıyorum…

Hamsi Pastası
Malzemeler (4 kişilik):
1 adet haşlanmış büyük patates,
2 yumurta,
75 gr kaşar peyniri rendesi,
Yarım demet maydanoz,
Tuz,
Karabiber,
3 diş sarımsak,
Yarım kilo hamsi,
3 adet taze soğan,
2 yemek kaşığı galeta unu,
2-3 yemek kaşığı margarin

Yapılışı:
Haşlanmış patatesin kabuğunu soyup çatalla ezin. İçine 1 yumurtanın tamamını, diğerinin ise sadece akını, rendelenmiş kaşar peynirini, ince ince kıydığınız maydanozu ve taze soğanları, dövülmüş sarımsakları, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın.

Hamsileri, kafalarını atarak, kılçıklarını çıkararak iyice temizleyin ve yıkayın. Karışıma hamsileri de ekleyin.

Fırın kabınızı margarinle yağlayın ve üzerine galeta unu serpin. Karışımı tepsiye yayın. Üzerine yumurta sarısını sürün. Margarini küçük parçalar halinde kabın çeşitli yerlerine dağıtın. 220 dereceye ıstılmış fırında üzeri kızarana dek pişirin.

This entry was posted in Balıklar, Hamsi, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Oburcuğun Edebiyat Kitabı, Selim İleri. Bookmark the permalink.

3 Responses to Örgü Ustası Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Reçelleri De Dillere Destandı

  1. Hem el işi hem mutfak hem yazarlık belkide Hüseyin Rahmi gibi marifetleri olan çok yazar vardır ama bilmiyoruz. Paylaşımınız için teşekkürler…

  2. mmm güzel olur diye düşünüyorum bende. ellerine sağlık Aylinciğim..

    sevgiler. öpüyorum

  3. Joey Potter says:

    Sizi tanıdığıma bende sevindim. İnsanın hayal gücü çok geniş işte🙂 sizin kadar genç ve dinamik birini daha olgun bir yaşta hayal edebiliyor :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s