Pazılı Su Böreği

Kış hazırlıkları dendiğinde gözümde ilk olarak; anneannemin bahçesinde yer sofrası başında yufka açan, erişte kesen akrabadan kadınlar canlanır. Bana da oyalanayım diye küçük bir hamur parçası vermişlerdir, boyuma uygun yer sofrasında, boyuma uygun oklava ile haliyle boyuma uygun yufkalar açarım. Yani aslında kurabiye boyutunda.

Ağaç yaşken eğilsin demişler, küçük yaşta elime oklava vermişler ama olmamış. Yufka açamıyorum ben. İşte bu nedenle hazır böreklik, baklavalık ve su böreği yufkalarını takdirle karşılıyorum.

Semt pazarından aldığım körpe ve küçük yapraklı pazıları hangi tarifte değerlendireceğimi düşünürken karşıma su böreği yufkaları çıktı. Aman ne mutlu oldum bir bilseniz, ne zamandır denemek istiyordum. Ambalajdaki tarife göre yufka yapraklarını önce sıcak suya sonra soğuk suya daldırıp sularını süzdüm. Ancak yufkanın yapışmasına engel olamadım. Bir nevi kırpık su böreği oldu.

Börek içi malzemeleri:
1 kg pazı,
2 orta boy kuru soğan,
1 yemek kaşığı tereyağ,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
Tuz ve karabiber

Börek malzemeleri:
1 paket su böreği yufkası,
Sıcak ve soğuk su,
1 yemek kaşığı tuz,
1/2 çay bardağı zeytinyağı,
Yufkaları yağlamak için sıvıyağ,
1 yumurta,
1 tepeleme yemek kaşığı yoğurt,
1 yemek kaşığı sıvıyağ

Yapılışı:
Pazıları ayıklayın, kalın saplarını kesip atın. Bol suda bir kaç kez yıkayın. Bütün pazıları büyük bir tencereye alın, üzerine çıkacak kadar sıcak su dökün ve bir taşım kaynatın, süzgece aktarın. Soğuduklarında avuçlarınızın arasına parça parça pazı alın ve sularını sıkın.

Tereyağ ve zeytinyağını tavada eritin. Küçük parçalara ayırdığınız soğanları ekleyip saydamlaşana kadar kavurun. Pazıları ekleyin, tuz ve karabiber dökün. Kavurma işlemi yaklaşık 15 dakika sürecek. Pazılar sularını salacak ve sonra çekecek.Bu iç malzemeyi soğumaya bırakın ve yufkaların başına geçin.

Orta boy bir tencereye 2/3’ü dolacak kadar sıcak su, 1 yemek kaşığı tuz ve yarım çay bardağı zeytinyağı koyun. Su böreği yufkalarını tek tek suya daldırın ve 10-12 saniye bekleyin, sonra hemen soğuk su dolu kaba alın. Suyunu elinizle süzün ama sıkmayın yoksa benim gibi kırpık börek yapmak durumunda kalabilirsiniz.

Yağladığınız fırın kabına yufkaları dizmeye başlayın. Aralarına fırçayla sıvıyağ sürün. Su böreği yufka paketinde 6 adet yufka var. Yufkaların yarısında fırın kabına kavrulmuş pazıları yayın. Büyük ihtimalle iç malzemenizden bir kase kadar artacak. Bunu da üzerine yumurta kırıp borani benzeri bir yemek yapıp yiyebilirsiniz.

Diğer 3 yufkayı da aynı işlemden geçirdikten sonra böreğinizin üstüne süreceğiniz sosu yapmalısınız. Yumurta, yoğurt ve 1 yemek kaşığı sıvıyağı çırpın, böreğin üstüne yayın.

Önceden ısıtmaya başladığınız fırınınızda orta derecede, yani 180 derecede üzeri kızarana dek pişirin.

This entry was posted in Börekler, Güne Geldik, Hazır Su Böreği Yufkası, Su Böreği. Bookmark the permalink.

20 Responses to Pazılı Su Böreği

  1. Anonymous says:

    aylincigim canımm merhabalarr:))) nasılsın canım, su böregi harika görünüyorrrrr resmen gel beni ye diyorrrr birde demli cayy:))))))ellerine saglık canımmm öpüyorumm… bademcicegi.com

  2. F İ L İ Z says:

    ellerine sağlık nefis görünüyor

  3. Canım çok pratik ama çok lezzetli bir su böreği olmuş. Su böreğini yapmak çok zaman alır bilirim. Böyle olunca artık her istediğinde yapabiliriz.
    Ellerine sağlık canım
    sevgiler

  4. mmm nefiss ellerine sağlık aylinciğim..

    sevgiler öptüm

  5. derya says:

    Aylinim canım uğrayamadım rahatsızlığımdan dolayı makarna ve börek muhteşem ellerine sağlık kocaman öpüyorum…

  6. humeyra says:

    Böreğiniz çok güzel görünüyor. Zaten diğer tarifleriniz de hep güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

  7. Nefis bir börek! Su böreği yufkasını hiç denememiştim. Deneyeceğim.

  8. zeynep says:

    canımm aylinim ellerine sağlık fotoğraf benden bitane de siz yapın diyor..:)

  9. deafmute says:

    pazılı böreği bende çok sık yaparım ama; su böreği yufkasını daha önce hiç denememiştim. Yakın zamanda bende bu yufkalarla kıymalı börek yapmayı düşünüyorum..
    elinize sağlık.

  10. Fuat Gencal says:

    Ne kadar iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

  11. neslihan says:

    nefis görünüyor.ellerine sağlık.

  12. Aylinnn ben istiyorum bundan, ben de açamam elimde ayol, o kadar sabırlı değilim ben, ellerine sağlık

  13. BEYZA says:

    Elinize sağlık, bende bu hazır su böreği ve baklava yufkalarını çok merak ediyorum. Böreğiniz çok güzel görünüyor.Ispanaklı böreği çok severim birde pazılı deneyeyim bundan sonra.Sevgiler…

  14. ümmühan says:

    Çok güzel görünüyor ellerine sağlık, pazının böreklere verdiği tat bir başka oluyor zaten
    Su böreği yufkasını duymuştum ama almadım hiç, bakalım bana ne zaman nasip olacak denemek, belki de bir daha ki pazı alışımda benm de karşıma çıkar🙂

  15. çok severim harika olmuş ellerine sağlık

  16. Zeynep says:

    ben nedenini bilmiyorum ama senelerce yiyemedim pazıyı…1 senedir falan yemeye başladım şimdi de çok seviyorum:)))
    böreğe de kesinlikle çok yakışıyor,
    elelrine sağlık canım aylinim
    özlem dolu öpüyorummmm

  17. Kendimce says:

    Valla çok güzel görünüyorlar ellerinize sağlık Aylin Hanımcım

  18. Yemekbahane says:

    Su böreği yufkasını hiç denememiştim, en kısa zamanda ben de alıp yapıcam.

    Ellerine sağlık
    Müge

  19. İnci Yemek says:

    Su böreğini çok severim fakat bu börek çok değişik olmuş aylincim mutlaka denemeliyim:))
    nefis görünüyor ellerine sağlık yiyenlere afiyet olsun.Kucak dolusu sevgilerimi bıraktım..

  20. Su böreği yufkasıda mı çıkmış… gelecek hiç birşeyden mahrum kalmayacak desene. 2 dakika da olan baklavalar, yufkalar… Ellerine sağlık arkadaşım, resimde görüntüde şahane. İnan evde yapılmış gibi duruyor.
    Benimde birgün şu su böreği yufkası karşıma çıkar elbet :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s