Yaşlı Baklayla Genç Enginarın Evliliği

Murat Belge’nin “Tarih Boyunca Yemek Kültürü” adlı kitabını okuyorum bu aralar.

Bu kitaptan, hani şu eşlerimizin yemediğinden yakındığımız bakla hakkında ilginç bir bilgi edindim. Baklagillerin tarihte en erken yetiştirilen bitkiler, bunlar içinde de baklanın ilk evcilleştirilen çeşit olma ihtimali varmış. Çünkü baklanın kabuğunda dökemediği taneleri oluyormuş. İlk tarımcılar da bu dökülmeyen taneleri toplayıp yaşadıkları yerin çevresine ekmeye başlamışlar.

Bakla, kısa zaman içinde kabuğunu öyle çarçabuk patlatıp açmamayı öğrenmiş. Dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan en eski baklagil buymuş. Kaşmir’de, Tayland’da, Meksika’da ve Troya’da bulunan bakla taneleri, bu bitkinin İ.Ö. yedi ile on bin yıldan beri besin olarak düzenli kullanıldığını gösteriyormuş.

Şimdi vereceğim tarif, tarihin neredeyse her aşamasına tanıklık etmiş baklayla, nefis tadı ancak 18. yüzyılda keşfedilebilmiş enginarı bir araya getiriyor. Bu iki sebzeyi buluşturmayı akıl eden kişi hakkında bilgi edinirsem onu da paylacağım sizinle.

Zeytinyağlı İç Baklalı Enginar
Malzemeler:
5 büyük boy ayıklanmış enginar,
18 arpacık soğan,
1 kg iç bakla,
4 bardak enginar ve baklaların bekletildiği limonlu ve unlu su,
1 su bardağı zeytinyağı,
Yarım limon suyu,
Yarım çorba kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
Yağlı kağıt

Enginar ve Baklaları Bekletmek İçin:
9 su bardağı su,
2 silme yemek kaşığı un,
1 limon suyu

Yapılışı:
Bir kap içine 9 bardak su, un ve 1 limon suyu koyup iyice karıştırın. İçine 4’e böldüğünüz enginarları, büyük olanlarına kürdan ile bir-iki delik açtığınız baklaları ve kabuklarını soyduğunuz arpacık soğanları atın, 5 dakika beklemeye alın.

Kuşane tencereye su içinde beklettiğiniz sebzeleri alın ve yayın. Üzerine zeytinyağını, limon suyunu, toz şeker ve tuzu ekleyin. Unlu-limonlu bekletme suyunun 4 bardağını tencereye alın. Yağlı kağıdı ıslatıp sıkın ve tencerenin üstünü kaplayın, kapağı kapatın.

Su kaynayana kadar yüksek ateşte, daha sonra da kısık ateşte olmak üzere yaklaşık 1 saat pişirin. Bu süre sonunda enginarlar ve baklalar pişmediyse unlu ve limonlu sudan biraz daha ilave edip pişirmeye devam edebilirsiniz.

This entry was posted in Çok Okuyan mı Bilir, Enginar, Murat Belge, Zeytinyağlı İç Baklalı Enginar; Zeytinyağlılar, İç Bakla. Bookmark the permalink.

9 Responses to Yaşlı Baklayla Genç Enginarın Evliliği

  1. Görüntü muhteşem sabah saatinde bile bir tabak olsada yesem dedirtecek cinsten. Aylinciğim eline sağlık.Sevgiler…

  2. Aylinim bilgide tarifte süper eline sağlık canım benim bende edineyim şu kitaptan . sevgiler hayırlı cumalar

  3. harika bir başlıktı aylin hanım:))
    sayenizde değişik bir bilgi edindim:))
    mutlu günler:))

  4. Zeynep says:

    enteresan,hiç duymamıştım canım baklamın geçmişte neler yaşadığını:)
    ellerine sağlık aylinim,nefis görünüyor.
    öpüyorum canım
    mutlu mutlu hafta sonları:)

  5. NiLaY says:

    bu süper görüntü ile cezbettin canım bizi🙂 ellerine sağlık..

  6. ceydabural says:

    başlık harika
    ellerine sağlık tatlım benim🙂

  7. bunu benim evdeki bakla düşmanına da okumalı, belki barışır baklayla.
    ben hiç bu şekliyle yemedim desem inanır mısın, ben taze baklayı enginar ile yapıyorum. ellerine sağlık

  8. aylincigim merhabalarr:)) zeytinyağlı enginar nefis görünüyorr ellerine saglık. öpüyorumm

  9. mmm enginarla bakla müthiş bir ikili..ben her halini severim baklanın neyseki eşim de seviyor:))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s