Türkiye’de Hala En Çok Tencere Yemeği Yapılıyor

Tefal, şehirli kadınlara, yemek pişirme ve sağlıklı beslenme hakkındaki tutum ve alışkanlıklarını sordu. Sonuçları bu yıl açıklanan anket, İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Adana, Antalya, Samsun, Zonguldak, Erzurum ve Diyarbakır gibi Türkiye’nin demografik yapısını yansıtan 11 ilde yapıldı. Sorulara yanıt veren kadınların yüzde 73’ü yemek pişirmeyi sevdiğini açıkladı.

“En çok kiminle yemek yemeyi seversiniz?” sorusuna çoğunluk ailemle” yanıtı alındı. Eşiyle baş başa yemek yemeyi sevenlerin oranı ise yalnızca yüzde 9. Araştırmanın dikkat çeken bir başka sonucu ise iş arkadaşıyla yemek yemeyi sevdiğini söyleyenlerin oranının sadece ve sadece yüzde 1 olması.

Baklagillerin aksine ülkemizde sebze ve meyve tüketimi oldukça yüksek. Türk kadını her gün sebze ve meyve tükettiğini söylüyor. Ama sebzeleri pişirme şeklimiz uzmanlara göre yanlış, anımsayınız “…soğanı öldürdükten sonra…”

Türkiye’de hala en çok tencere yemeği yapılıyor. Ankete katılanların verdiği yanıtlara bakılırsa ülkemizde en az ızgara ve fırında pişirme yöntemleri kullanılıyor. Türk hanımları için en lezzetli yemek pişirme yöntemi kızartma. Akdenizli kadınların yüzde 52’si kızartma yöntemini daha lezzetli buluyor. Zaten anket sonuçlarına göre kızartmayı en çok Akdenizli kadınlar yapıyor. Kavurma yöntemini ise Doğu ve Güneydoğulular tercih ediyor. Karadenizliler en çok sebze yemeklerini lezzetli buluyor. Buğulama yöntemini en çok tercih edenler de Karadenizliler.

Egeliler içinse balık en lezzetli besin. Egelilerden baklagilleri ve yumurtayı lezzetli bulduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 5 ve 8. Hamur işini sevdiğini söyleyenler arasında en çok Egeliler var. Tencere yemeğini de daha çok Egeliler lezzetli buluyor. Ankete katılan Egeli hanımların hiçbiri kavurmayı lezzetli bulduğunu söylemiyor.

Eh bu bilgiler üzerine, Egeliler şerefine bir tencere yemeği tarifi verilir değil mi?

Tavuklu Bezelye Yemeği
Malzemeler:
1 tavuk göğsü,
Yarım kilo bezelye,
2 yeşil biber,
1 kuru soğan,
3 diş sarımsak,
1 orta boy patates,
1 yemek kaşığı biber salçası,
1 orta boy domates,
1 yemek kaşığı tereyağı,
1 yemek kaşığı zeytinyağı,
4-5 dal dereotu,
Tuz ve karabiber

Yapılışı:
Yağları tencereye alın. Tereyağ eriyince içine ceviz büyüklüğünde parçalara kesilmiş tavuk parçalarını koyun. Suyunu salıp tekrar çekinceye kadar pişirin, sonra tencereden alın. Küçük parçalara kestiğiniz soğanı, sarımsakları, kibrit çöpü uzunluğunda kestiğiniz biberleri aynı tencereye koyup kavurun. Soğanlar saydamlaştığında salça ve küp kestiğiniz domatesleri ekleyin. Sosu karıştırıp 3-5 dakika kadar pişirin.

Tavukları ve bezelyeleri tencereye ilave edin, üzerlerini bir parmak geçecek kadar su koyun. Tuzu ve karabiberi ilave edin, bezleyeler hafif yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Bu arada patatesin kabuklarını soyun ve orta boy küplere ayırın. Yemeği ocak üzerinden almadan 10 dakika kadar önce ekleyin ve pişirin. Servi yaparken üzerine kıydığınız dereotlarını serpiştirin.

This entry was posted in Bezelye, Et Yemekleri, Sebze Yemekleri, Tavuk. Bookmark the permalink.

18 Responses to Türkiye’de Hala En Çok Tencere Yemeği Yapılıyor

  1. Bu sonuçlara hiç şaşırmadım. Yıllar boyu farklı ülkelerin insanları ile komşuluk yaptım. Bulunduğum yerde her yerden insan vardı. Almanlar çok tatsız tuzsuz çorbalar ve salam sosis ağırlıklı şarküteri ürünleri seviyor. Tatlıları da paketlenmiş hazır puding tarzı ürünler. İtalyanlar hamurcu, Fransızlar fırın yemekleri tercih ediyorlar. Çinliler de vardı ama onlar ne yer içer pek görmedim. Dediğiniz gibi tencere yemeklerine en düşkün olan biziz.

    Tarifiniz ise tam bizlik. Sebze ve etin karışımı, dereotu, biber,sarımsakla çeşnilendirilmiş bir yemek. Çok da güzel görünüyor. ellerinize sağlık.

  2. ellerine sağlık ..
    tencere ama tencerenin içinde ne olduğuna bağlı..bir egeli bezelye ve tavuğu aynı tencerenin içine kkoooyymmmaaazz🙂

  3. annemineli says:

    Çok lezzetli görünüyor..Ellerine sağlık,sevgilerrrrr…

  4. nesrin says:

    Tencere yemegi gibisi yok. Ellerinize saglik. Sevgiler…

  5. deafmute says:

    Bana soran varmı bilmiyorum ama🙂
    Anadolu vatandaşı olarak, şöyle kavurmaya ekmeği bana bana yemek gibisi yoktur..Bunun yanısıra ege yemek ve salatalarını ekşili ve z.yağı ile yemeyide sevenlerdenim..
    Eline sağlık..

  6. aa bu güneydoğululuk bana nerden bulaşmış acabaki ben habire kavurur dururum:)

  7. Asuman Yelen says:

    Girişteki bilgiler çok aydınlatıcı. Teşekkürler.
    Bu ay galiba en önce ve en çok bu bloga uğrayacağım. Çoğu bloggerlar gibi :)))
    Sevgiler…

  8. ZarpandiT says:

    sonuçlar gayet yerinde oldukça doğru🙂 iç anadolu görünsede akdenizli sayılırız..kızartmaya bayılır ve soğanı “pembeleştiririz”..Annem tencere yemeği diyince tüm sebzelerin ölmemesi gerektiğini savunanalardan şanslıyım sanırım🙂
    ama benim gönlüm egeye ait sanırım en çok ot türevi tüketirim🙂 Eti ise dün gece NTV deki belgeseli izledikten sonra asla ağzıma sürmeyeceğim gibi😦

    bezelyenin her girdiği yemeğe lezzet kattığını düşünürsek enfes bir yemek var karşımda🙂

  9. ellerıne sağlık Aylin'im sağlıklı ve nefis bır yemek olmus.bu arada bende hamur işi sevenlerın arasındayım:)meyve tüketimimde çok fazla.tencere yemeği zaten kültürümüze yerleşmiş,vazgeçilmiyo
    sevgiler canım

  10. sünter says:

    Tencere yemegi gibisi yok bencede.
    Bir kac gün üst üste disarda yemek yediginiz zaman yani öyle kebab tarzi yada snitzel falan en gec ücüncü günü artik dayanamayip illki sulu tencere yemegi arayanlardanim bende. Eh bir egeli olarakta bu aksam ne pisirecegim belli oldu:)

  11. Gul/İnn says:

    gayet enteresan sonuçları olan bir anket olmuş,ama tencere yemeği gibiside yok,hergün blogunuza bakıp bakıp imreniyorum🙂

  12. Gulin'im, Sünter'im ve Nesrin'im,
    Ben de tencere yemeğinden vazgeçmeyenlerdenim. Diğer türlü içim kuruyor gibi geliyor. Beğeniniz için teşekkürler.
    Tulin'im,
    Demet Akbağ'la ortak özelliğiniz varmış bak. O sa hamur işlerini çok sevdiğini söyledmişti.
    Zarpandit'im,
    Ben de sevmem ölmüş sebzeleri, makarnayı. Şöyle bi pişirmek lazım diii mii?
    Asuman'ım,
    Çok teşkkür ederim beğenini belirttiğim için. İlginize layık olmaya çalışacağım.
    Adaşım,
    Memlekete nere aslen?
    Deafmute'm,
    Sorma benim memleket Bursa ama, maşallah zevk olarak her telden çalışyorum. Etsiz yaşayamıyorum, Ege'nin otlarından ayrı kalamam, Karadeniz yemeklerine bayılırım, kebap, acı oooo, say say bitmiyor bak!
    Annemineli'm,
    teşekkür ederim.
    Simple present tense'im,
    Bakma ben de koymam ama evde Anadolu erkeği var, orta yol bulmak lazım.Aslında o bezelyeler haşlanıp tereyağında hafif çevirilip sonra üzerine dereotu serpiştirilince tam süper olur🙂
    Begonvilli Ev'im,
    Esnaf lokanları diye bir tanım vardır bizde ya. Bayılırım çeşit çeşit tencere yemeklerini yanyana görmeye.

  13. Gulin'im, Sünter'im ve Nesrin'im,
    Ben de tencere yemeğinden vazgeçmeyenlerdenim. Diğer türlü içim kuruyor gibi geliyor. Beğeniniz için teşekkürler.
    Tulin'im,
    Demet Akbağ'la ortak özelliğiniz varmış bak. O sa hamur işlerini çok sevdiğini söyledmişti.
    Zarpandit'im,
    Ben de sevmem ölmüş sebzeleri, makarnayı. Şöyle bi pişirmek lazım diii mii?
    Asuman'ım,
    Çok teşkkür ederim beğenini belirttiğim için. İlginize layık olmaya çalışacağım.
    Adaşım,
    Memlekete nere aslen?
    Deafmute'm,
    Sorma benim memleket Bursa ama, maşallah zevk olarak her telden çalışyorum. Etsiz yaşayamıyorum, Ege'nin otlarından ayrı kalamam, Karadeniz yemeklerine bayılırım, kebap, acı oooo, say say bitmiyor bak!
    Annemineli'm,
    teşekkür ederim.
    Simple present tense'im,
    Bakma ben de koymam ama evde Anadolu erkeği var, orta yol bulmak lazım.Aslında o bezelyeler haşlanıp tereyağında hafif çevirilip sonra üzerine dereotu serpiştirilince tam süper olur🙂
    Begonvilli Ev'im,
    Esnaf lokanları diye bir tanım vardır bizde ya. Bayılırım çeşit çeşit tencere yemeklerini yanyana görmeye.

  14. aynenn hayattıımm🙂

  15. tavuklu her yemeği yemem ama bunu yerim:) eline sağlık canııııım

  16. NiLaY says:

    kesinlikle tencere yemeği diyorum canım bende, ellerine sağlık 🙂

  17. Şekerim biz selanik göçmeniyiz ama bilemedim valllahi eşim Erzincanlı bulaştırdı sanırım:)

  18. Kendimce says:

    Aylinim ellerine sağlık çok nefis görünüyor.bu arada doğrusu ben de lezzet olarak kızartmayı severim valla şu an bu açlıkla hepsini ama hepsini çok severim

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s