Şeker Ölçüsü ve Sululuğu, Beğeniyi En Fazla Belirleyen Özelliklerden

Pişirilecek yiyecek aşure olunca, başvuru kaynağım elbette ki Marianna Yerasimos’un “Osmanlı Mutfağı” oldu. Öğreniyoruz ki ana maddesi buğday olan aşure, tahıllı tatlıların en kıdemlisi. Ayrıca helva gibi kutsal ve törensel bir anlam taşıyor.

Kitapta verilen bilgiye göre; Arapça bir sözcük olan aşure ya da aşura, Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem’in onuncu gününe verilen ad. Hz. Ali’nin oğlu Hüseyin’in, ailesi ve yakınlarıyla birlikte Kerbela’da şehit edildiği gün olan Muharrem’in 10’uncu günü, hem Şiiler hem de Sünniler  tarafından kutsal bir gün olarak kabul edilir ve o gün, ölülerin anısına aşure pişirilip dağıtılır.

Başka bir inanışa göre de aşure, Nuh Peygamber’in gemisinin karaya oturduğu günün anısına pişirilirdi. Bu inanışa göre, Muharrem ayında aşure pişirmek, halen uğur ve bereket sayılır.

Aşurenin tadı ve malzemesi, pişirenin tercihlerine göre değişiyor. Şeker ölçüsü ve sululuğu, beğeniyi en fazla belirleyen özelliklerden. Tercihim, orta karar şeker ve sulu aşureden yanadır. “Osmanlı Mutfağı”ndan aldığım bu tarifi beğenilerime göre uyarladım. Hatta bir adım öteye gidip kuru yaban mersini bile ekledim.

Malzemeler:
200 gr aşurelik buğday,
3,5 litre su,
100 gr nohut,
100 gr küçük kuru fasulye,
100 gr pirinç,
500 gr toz şeker,
100 gr kuru kayısı,
150 gr kuru incir,
100 gr tatlı badem,
100 gr kuru üzüm,
50 gr kuş üzümü,
50 gr çam fıstığı,
1 çay kaşığı tuz,
Süslemek için
Nar taneleri,
Fındık,
Ceviz,
Kuş üzümü,
Çam fıstığı,
Tarçın

Yapılışı:
Buğday, nohut ve fasulyeyi geceden ıslatın. Aşure günü yaza denk geliyorsa su içindeki bakliyatlarınızı dışarda bırakmayın, buzdolabına koyun. Aksi halde ekşir.

Sabah buğdayı, ıslattığınız suyla birlikte olduça derin bir tencereye koyun ve 3,5 litre suyu ekleyin. Orta ateşte 40 dakika kadar pişirin, sonra içine pirinçleri de ekleyin. 15 dakika daha ateşte bırakın, arada karıştırmayı ihmal etmeyin. Buğday ve pirinçler yumuşayınca ateşi söndürün.

Bu arada fasulye ve nohutları da ayrı tencerelere koyun. Üzerlerine soğuk su döküp pişirin, fazla yumuşatmadan ateşten alın. Çünkü tüm malzemeler bir araya geldiğinde bir süre daha pişmeye devam edecekler. Bakliyatları sıcak su içinde bekletin, hemen suyu süzerseniz çatlarlar ve şekilleri bozulur. Nohutlar soğuduğunda kabuklarını çıkarın ve kullanmaya hazır hale getirin.

Kuru incir ve kayısıları ılık suda biraz yumuşatıp küçük küçük doğrayın. Kuru üzüm ve kuş üzümlerini temizleyip yıkayın. Bademleri sıcak suda bekletip kabuklarını soyun. 

İyice pişip çatlayan buğday ve pirinçten bir kepçe alıp robottan geçirin, tencereye tekrar ekleyip karıştırın. Tuzu katın bir taşım kaynatın. Sonra şekeri ve bakliyatları ekleyip arada karıştırarak 10-15 dakika pişirin.

Kuru üzümleri, kayısıları, incirleri, badem ile fıstıkları katın ve üzümler şişinceye kadar yaklaşık 10 dakika daha pişirin. Ateşi kapatın, arada karıştırarak tencerede yaklaşık yarım saat dinlendirin. Sonra kaselere boşaltıp soğumasını bekleyin. Üzerlerine tarçın serpin. Dövülmüş ceviz, fındık, çam fıstığı ve nar ile süsleyin.

This entry was posted in Aşure, Tatlılar. Bookmark the permalink.

25 Responses to Şeker Ölçüsü ve Sululuğu, Beğeniyi En Fazla Belirleyen Özelliklerden

  1. ellerine sağlık aylincim nefis görünüyor.

  2. Nehire says:

    Nefis gözüküyor,ellerinize sağlık.Sevgiyle kalın…

  3. Sevemedim gitti şu aşureyi ..Annem yapınca sadece koca tencerenin dibinde kalan bığdaylı su karşımına süs malzemesi olarak kullanılan fındık fıstık ne varsa ekleyip öyle yerim !Hiçte yapmadım ama şimdi aklıma düşürdüm Aylin'cim yapıpta dağıtasım geldi🙂

  4. Malzemeleri alıp hazırlıklara başlamalı… Ne de güzel anlatmışsınız., hiç yapmayan -ben dahi- yapabilir… Ellerinize sağlık sevgiler…

  5. umutluhayat says:

    ellerinize sağlık çok leziz.bende çok severim aşureyi.

  6. NarincE says:

    Anadolu'da herkes kendince pişirir aşureyi, öyle güzel ki bu çeşitlilik. Alevisi, sunnisi, Ermenisi hepimiz pişiririz bu vakitler. Unutturmamalı bu güzelliği.

  7. Komşuda pişer de ben yiyemem:) Yakın olsaydık kase kase götürürdüm. Ellerine sağlık canım:)

  8. bayılırım ellerne sağlık aylincim..Allah kabul etsin..

    sevgiler

  9. tarih84 says:

    aşure zamanının gelmesine çok sevindim, sıcak yeni pişmiş üzeri süslenmeden kapıp yediğim bir kase aşureyi hiç bir tatlıya değişmem doğrusu.

  10. Canım allah kabul etsin. Mutlaka ay çıkmadan bende yapacağım
    Nefis bir anlatım ve tarif olmuş…
    Ellerine sağlık canım
    sevgiler

  11. OZAY says:

    Ellerıne saglık canım .Allah kabul etsın cok severım.
    Sevgıler..

  12. Kendimce says:

    Sabah kahvaltıda başlayıp akşam yatana kadar yiyebilirim hatta şöyle diyeyim her yıl 2 kez yapılır biri dağıtmak diğeri doyana kadar yemek için Allah kabul etsin Aylinim ellerine sağlık

  13. zeynep says:

    Aylin harikasınnn!

  14. annemineli says:

    Canım; Allah kabul etsin, yiyenler doymasın, seninde elllerin dert görmesin,sevgimle öptüm…..

  15. Aylincim, ellerine sağlık canım. Çok güzel bir tatlı fakat bir porsiyonunda 600 kcal var yaklaşık..O nedenle mesafeliyim kendilerine:)) Seven ve yiyenlere afiyet olsun..Sevgiler..

  16. allah kabul etsin.bende yapmak istiyorum.paylaşımve güzel yorum için teşekkür ederim.sevgiler.

  17. Gülcan says:

    ablacım ellerine sağlı allah kabul etsin.

  18. Aylin hn yeni bir blogger olarak size merhaba demeye geldim. İnşallah Pazar sabahı ben de aranızda olacağım, hepinizle tanışacağım için çok heyecanlıyım. Ece

  19. birdutmasali says:

    ahh aylin
    içimi titrettin
    nefis çünkü.

  20. ahh ben de bayılıyorum aşureye…üsenmesem de yapsam mı bu sene yine…vallahi canım cekti:)eline sağlık

  21. Bol fındıklı severim hatta bayılırım! Ellerine sağlık walla:)Bu arada herkese yazıyorum I come back merhaba:)

  22. aksungur46 says:

    aylinciğim blok yazarları toplantısı resimleri hangi blogta yayınlanıyor merak etti,sevgiler ve sağlıklı günler

  23. MÜNSTER says:

    Günaydinlar… Bir süredir takinindeyim… Seni taniyor muyum, sen benim bildigim Aylin misin acaba diye? Eger öyle isen, tekrar MERHABALAR…. Ben Filiz, hani birkac yil beraber calistigimiz…. Hani….kanalinda!Bilemiyorum hatirladin mi? Simdi buralardayim ve seninle tekrar karsilastigima sevindim… Umarim bundan sonra SIK SIK görüsebiliriz… Sevgilerimle,

  24. Aşureyle ilgili yorumlar için çok teşekkür ederim, yaparnlara Allah kabul etsin diyorum, her beraber afiyetle yiyelim
    4. Blog Yazarları Buluşması yazılarını bugünden itibaren yazmaya balayacağım. Ama öncesinde tüm fotoğrafları görmek isteyenler buraya tıklayabilir: http://www.flickr.com/photos/48234289@N04/
    Münster yani Filiz'im, evet o benim🙂 Ben de bir süre senin peişne düşmüştüm. Nihayet kavuştuğumuza çok sevindim.Güzel, sarı gacım🙂

  25. bütün h.sonu kase kase yediğim ve hala tadına doyamadığım eşsiz lezzet aşure, Yemekteyiz reklamı gibi oldu:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s