Pazarcıların Bazısı Neden Odun Testeresi Kullanır?

Son yıllarda beni bir kabak merakı sardı, sormayın gitsin. Özellikle balkabağıyla çeşit türlü yemek yapasım var. Onu sadece tatlı yaparken kullanmak haksızlık gibi geliyor. Bu yüzdendir ki blogta tatlısından önce balkabağı çorbası tarifini yayınlamıştım. Bu arada evde tabak tabak kabak tatlısı pişerken tarifini vermemek de olmazdı.

Araştırmacı kişiliğim, balkabağı ve kestane kabağı arasındaki farkı ortaya koyarak işe başlamama sebep oldu. Balkabağı, ağırlığı 15-25 kg arasında boynu uzun, dışı turuncu, içi de amber sarısı-portakal tonlarına sahip hoş kokulu bir kabak. Amerikalılar, bu kabak türüne ‘squash’ adını veriyor. Balkabağı, gerek rengi ve gerekse lezzeti nedeniyle tatlı yapmaya çok uygun. Bununla birlikte sıcak yemeklerde de değerlendiriliyor.

Kestane kabağından ise en sevilen tatlı çeşitlerinden biri olan kabak tatlısı yapılır. İşte bu kullanımından dolayı kestane kabağına halk arasında çoğu kez balkabağı adı yakıştırılır. Ağırlığı bazen 50 kilograma ulaşan meyveleri iri, dilimli ve basık yuvarlak biçimlidir. Grimsi beyaz renkli kalın kabuğunun içindeki etli bölümü turuncu renkli ve çok lezzetlidir. Kestane kabağının hem kabuğu, hem de eti öylesine serttir ki soyup, dilimlemek için çok güç harcamak gerekebilir. Rastlamışsınızdır, bazen pazarcılar bu kabakla başa çıkabilmek için odun testeresi kullanır.

Balkabağı, kestane kabağına göre daha az dayanıklıdır. Kestane kabağı bir yıl bozulmadan saklanabilirken balkabağını 2-3 ay içinde tüketmemiz gerekiyor. Kabak bir sıcak ve ılıman bölge bitkisi olup, Avrupa’ya Amerika’dan gitmistir. Ülkemize ise 17. yüzyılda gelmiş, Anadolu iklim şartlarına uyum sağlamış ve hızla çeşitlenmiştir.

Bu kadar bilgi edindikten sonra artık tarifimize geçebiliriz:

Balkabağı Tatlısı
Malzemeler:
1 kg balkabağı,
2,5 su bardağı toz şeker,
1/2 su bardağı ceviz,
İsteğe bağlı olarak Hindistan cevizi

Yapılışı:
Balkabaklarının çekirdekli bölümlerini kesin. Kalın kabuklarını soyun. Balkabağı parçalarını bir parmak genişliğinde dilimlere kesin. Yayvan bir tencereye kabakları dizin. Üzerine toz şekerin tamamını dökün. Geceden sabaha dek kapağı kapalı olarak bekletin ki suyunu salsın.

Sabah tencereyi yüksek ateş üzerine koyun, suyu kaynayana dek. Sonra kısık ateşe getirip 30 dakika kadar pişirin. Süre bitiminde sakın ha hemen kabakları servis kabına almayın. Çünkü sıcak olduklarında dağılma ihtimalleri yüksek. Soğuduklarında servis kabına aldığınızda üzerine ceviz veya Hindistan cevizi serpin.

Hilal’imden öğrendiğim bir ipucunu da paylaşmadan geçemeyeceğim. Tatlıyı balkabağı yerine kestane kabağı ile yapacaksanız, içine yarım su bardağı su koyun. Çünkü bu kabak cinsi diğerine göre pişerken daha çok su çekiyor.

Kaynaklar:
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=10205557&yazarid=123
http://www.haznedaroglukonagi.com/detay.asp?cat=504

This entry was posted in Balkabağı, Balkabağı Tatlısı, Kabak Tatlısı, Kestane Kabağı, Tatlılar. Bookmark the permalink.

23 Responses to Pazarcıların Bazısı Neden Odun Testeresi Kullanır?

  1. elif-kayra says:

    çok severim Kabak tatlısını:))

  2. ada ve deniz says:

    ben hepsine balkabağı denir sanıyordum. Ne güzel bir bilgi vermişsin. Tatlı da oldukça lezzetli görünüyor bu arada :))

  3. harika paylaşım olmuş… Kışlık tatlı, daha ötesi yok… Ben de her sekilde tüketmeyi severim – artanları çiğ yerim salataya rendeleyip! Afiyet, bal, şeker olsun:)

  4. Lydia says:

    verdiğin bilgilere bayıldım, ben de hepsini balkabağı zannediyordum 🙂
    gerçi kabak tatlısını pek sevmem ben. ancak kaymak ve cevizle kabağın baskın tadının önüne geçebilirsem, bir iki çatal yerim.
    ama çorbasını ve kekini çok merak ediyorum. bir yapan olsa da yesem 😀

  5. FADİŞ says:

    Verdiğiniz bilgiye teşekkür ederim. Geçen pazar bal kabağı aldım, annemde yediğim kabak tatlısının tadı damağımda kalmıştı, annem kestane kabağından yaptım demişti, pazarda da kestane kabağı istedim, baktım rengi daha soluk, bundan yemek yaparlar burada, sen bal kabağı al dediklerinde pazarcının dediğini yaptım ama kabak tatlısı anneminkinin yanına bile yaklaşamadı:( Bir dahaki sefere kestane kabağı ile yapacağım tatlıyı.

  6. aylincim ellerine sağlık canım bende bayılırım tatlısına..

    sevgiler..

  7. ellerine sağlık canım bizde ailecek çok severiz güzeli denk geldikçe ben de severek yapıyorum

    sevgiler mutlu yıllar

  8. NiLaY says:

    kabaklar arasındkai ayrımı bilmiyordum canım ama bal kabak tatlısını çok sevdiğimi biliyorum 🙂

  9. bayıllıyorum senin bu konu başlıklarına:) ellerine sağlık kabak tatlısı çok lezzetli duruyor…

  10. yerim ben senin kabağını dicem, yedin zaten diceksin:) süperdi canımın içi ellerine sağlık:) öpüyorum kooccaaaaman:)

  11. Ayyy harika görünüyor.Ellerinize sağlık.Nasılda canım istedi.:))

  12. ZarpandiT says:

    adapazarındaki cillop kabakların tadı istanbulda malesef yok bazen rastlıyorum pazarda ama onlarda sert değil diye elim gitmiyor..gecenlerde banada pazarcı dedi abla bunlar fırınlık bunlar ocaküstü diye..çeşitleri böyle demek 🙂

  13. Kendimce says:

    Aylincim ellerine sağlık canım yine sayende bilgilendik iyiki varsın ya çok has arkadaşsın vallahi:)

  14. Bende geçen sene pazarcımdan balkabağı ile kestane kabağı arasındaki farkı öğrenmiştim Aylinciğim ellerine sağlık bol cevizli nefis olmuş sevgiler…

  15. ben de bayılırım cok yakında ballısını yapıp siteye koydum hatta, ha bir de dolmasını çok methediyorlar bal kabağının ,denediniz mi?

  16. ben de bayılırım cok yakında ballısını yapıp siteye koydum hatta, ha bir de dolmasını çok methediyorlar bal kabağının ,denediniz mi?

  17. nilay says:

    Yaşamınca güzel yıllar, mutlu yarınlar, gerçek dostluklar hep senin olsun. MUTLU YILLAR!

  18. Zeynep says:

    acayip severim kabak tatlısını:)ellerine sağlık aylinciğim,nefis görünüyor
    mutlu mutlu seneler dilerim canım
    çok öpüyorum:)

  19. derya says:

    Her yeniyıl bir başka güzel.. 2011 yeniyıl sizlere hayatınız boyunca unutamayacağız güzellikler yaşatsın. Yeniyıl ınız kutlu olsun.

  20. MÜNSTER says:

    Inanir misin, bugüne kadar pek cok kez kabak tatlisi yaptim ama iki kabak arasindaki farki hic arastirmamistim…. Sagolasin Aylincigim…. Bu yilbasinda Kabak tatlisi yapamamistim… Izninle bu sahane tatlindan bir dilim aliyorum… Sevgilerimle, mutlu bir yil dilerim….

  21. Aylinciğim sağlıklı ve güzel bir yıl dilerim. Sevgiler.

  22. annem pek sever, gelsin de tarifinle yapayım

Leave a reply to Özge Sipahioğlu Cancel reply