Patates Kızartması Hollanda’nın Milli Yiyeceği Desek Yeridir

Yeni yılı; ailemle, yalnız, kedilerimle, uyuyarak, göbek atarak derken yıllar boyu çok farklı şekillerde karşıladım. Bu yıl ilk kez yurtdışındaydım. Hollanda’nın sevimli kasabası Medemblik’te dostlar arasındaydım. Gezdirdiler, yedirdiler içirdiler, adeta pamuklara sardılar, sağolsunlar.

Araştırmacı-tadımcı blogger olarak sizinle bir süre Hollanda maceralarımı paylaşacağım. İlk sırayı haklı ünüyle patates kızartması alıyor. Türkiye’de çocukların sıklıkla yediği, yetişkinlerin de köfte yandaşı olarak gördüğü patates kızartması Hollanda’nın milli yiyeceği desek yeridir.

Külahta patates satma fikri, yaklaşık 40 yıl önce Hollanda’da ortaya çıkmış. Hollanda’nın temel ve en sevilen gıdalarından olan patates, ülkenin cadde ve sokaklarında külahta satılan bir lezzet kültürü haline gelmiş. Külahta patates, 16 milyon nüfuslu Hollanda’da 6 bin noktada satılmakta ve sokakta gezerken ya da bir bankta otururken büyük bir keyifle tüketilmekte. Ketçap, mayonez ve küçük doğranmış kuru soğanla sunulanın tadına sizler için baktım.

Bu patateslerin normal ve dondurulmuş patateslerden farkı, dünyanın en hafif patatesi olması. Özel patatesler, tek seferde 90 saniyede kızarıyor ve süre az olduğundan en az %30 daha az yağlı.

Külahta patates iki farklı türde satılıyor. Bunlardan biri, dondurulmuş, hazır dilimlenmiş patates. Bir de Hollanda’da ismi ‘Raspatat’ diye anılan bir patates türü var. Bu, daha çok patates unundan elde edilen patates kızartması. İkisi arasındaki fark bu, ama ikisi de külahta sunuluyor.

Bu lezzeti tatmak için Hollanda’ya kadar uzanmanız gerekmiyor. Hollandalı bir marka, yaklaşık bir yıldır Türkiye’de de satış yapıyor. İlk şube Beşiktaş’ta açılmıştı, yavaş yavaş ülke geneline dağılma planları var.

Türkiye’de patatesler 9 farklı sosla sunuluyor. Bunlardan biri peynirli sos, diğeri de ‘patat special’ olarak adlandırılan mayonez, ketçap ve taze doğranmış soğandan oluşan bir sos. Büyük boy patates külahının Hollanda’daki fiyatı 3,5 avro, Türkiye’de ise 4,5 TL.

Şimdi bazı okuyucularımın “Canımız patates kızartması çekti!” dediğini duyar gibiyim. Açıkçası kendimi de iştaha getirdim, şimdi koca bir külah olsaydı da yeseydim.

Bu yazıyı hazırlarken http://www.maxpatat.com/ ‘daki bilgilerden faydalandım.

This entry was posted in Çok Gezen Mi Bilir, Hollanda, külahta patates kızartması, Maxpatat, Patates Kızartması, raspatat. Bookmark the permalink.

12 Responses to Patates Kızartması Hollanda’nın Milli Yiyeceği Desek Yeridir

  1. Ama olmaz ki bu saatte canım çekti(:

    Yılbaşında sana mesaj atmıştım canım. Demek bu yüzden gitmemiş:)))
    Kışın Avrupayı çok seviyorum. Yılbaşı havası bir başka güzel oluyor…
    İyi seneler dilerim Aylincim
    Öptüm canım

  2. Hoş geldin canımın içii:) vallahi karnım öyle tok ki benim canım çekmedi. çünkü akşam menüsünde Deniz hn'ın özel isteği idi:) çook öperim

  3. Swotpisces says:

    hay Allah canım çekti ne olacak şimdi?🙂

  4. Kendimce says:

    E valla pes Aylincim helal olsun sana süper bir kadınsın ben de hiç sesi çıkmıyor diyordum bu arada gerçekten canım patates kızartması istedi ne yalan söyliyeyim

  5. Aylinciğim, Hollanda iyi seçim. Allah içine sindirsin.
    Gezdiğin,yediğin ,içtiğin yerleri merakla bekliyorum.
    Yeni yılın kutlu olsun,öpüyorum.

  6. emine says:

    Gezdigin yerler bana çok tanidik geldi😀

  7. Gülcan says:

    ohhhhhhhh yediğin içtiğin senin o0lsun gezdiğin gördüğün bizim olsun. eşimin amca oğlu oturuyor hollandada hersene geliyorlar bizi çağırıyorlar ama nerdeeeeeeeeeeeeee

  8. hem de nasıl istedim şimdi gecenin bir yarısında. iyi seneler canım benim

  9. Patat buraya ait en guzel seylerden biri. Asil patat Belcika lezzetidir. Ama hollandada o kadar yaygin ki, turkiyedeki simit ile kiyaslayabilirsin! Bak simdi benimde canim cekti:)

  10. Zeynep says:

    hani senin şu arkandaki büyük patatesler varya benim gözüm onlara takıldı:)))beni ancak o keser gibi geldi:)))

    canım aylinciğim,mutlu mutlu seneler dilerim sana ve eşine:)
    çok öpüyorum canım

  11. Yıldız says:

    90 saniyede kızarması çok ilginç
    bunu canlı olarak görmek isterdim..
    Aylincim
    sana afiyetler olsun valla aklıma şimdi patetes kızartması düşürdün :))
    uzun zaman olmuştu kızartmayalı …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s