Bazı sebzeler vardır, ilk kez yediğinizde doğru şekilde pişirildiyse gönlünüzde taht kurar. İştahla bamya yiyen çocuk olup çıkarsınız, tıpkı benim gibi. Teyzem, Bursa’ya ziyarete gideceğim zaman ilk olarak şu menüyü hazırlardı: süzme mercimek çorbası -ki o zaman el blender’ları yoktu, gerçekten süzgeçten geçirirdiniz-, kıymalı bamya, sirkeli biber turşusu, krem karamel.
Bamya yiyeceğim diye dünyalar benim olurdu. Kıymalısı, etlisi derken zeytinyağlısına da rastladım bir orduevinde. Bamya sevmeyenler, size sesleniyorum: salyalı bamya yoktur, onu doğru pişiremeyenler vardır. Bari bir kerecik tadına bakın da görün ne müstesna bir sebzedir.
Malzemeler:
Yarım kg bamya,
3 silme yemek kaşığı tuz,
1,5 kahve fincanı sirke,
1 orta boy kuru soğan,
1/2 çay bardağı zeytinyağı,
2 orta boy domates,
Yarım limonun suyu,
2 su bardağı su,
1 kesme şeker,
Tuz
Yapılışı:
Kart ve içi çok çekirdekli olmayan bamyalardan alın. Bamyaların salyalanmaması için iki püf noktasından söz edeceğim. Biri, bamyaların tepelerini şapka şeklinde alırken, çeirdekli kısma kadar kesmemeye dikkat etmek;
diğeri de ayıklanan bamyaları, pişmeden 30 dakika önce 3 silme yemek kaşığı tuz ve 1,5 kahve fincanı sirke ile hazırlanan karışıma yatırmak.
Bu arada zeytinyağını (bir miktarını ayırın) yayvan bir tencerede kızdırmaya başlayın. Soğanı küçük doğrayıp saydamlaşana dek kavurun. Domateslerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayıp tencereye alın. Tuzunu, şekerini, limon suyunu ve suyu ekleyip 5 dakika kadar pişirdikten sonra bamyaları tencereye alma zamanı gelecek.
Tuz ve sirkede beklettiğiniz bamyaları bol suda yıkayın. Tencereye alıp sosla karıştırın. Kapağını kapatıp sosu kaynayana kadar harlı ateşte sonra kısık ateşte olmak üzere 35-40 dakika kadar pişirin.
Zeytinyağlı yemekler, pişirildikleri tencerede kapağı kapalı olarak soğuduğunda daha lezzetli oluyor. Böylece hem servis tabağına alırken dağılmıyorlar hem de demlenerek bütün lezzeti içlerine çekiyorlar. Tenceresinde soğuttuğunuz bamyayı servis tabağına alın. Hani bir miktar zeytinyağı ayırmıştık ya, işte onu üzerinde gezdirin ki, hem parlak görünsün hem de mis gibi zeytinyağı koksun.
aslında kokusu beni he cezbeder ama nedense hiç sevemedim zaten tadınıda bilmiyorum sırf o salyalı oluşundan dolayı.
ama kendimi aşıp bende bir banya denemesi yapacağım inşallah aylin bu yazıdan sonra..
sevgiler öpüyorum
ben bamyaların salyalanmaması için birde pişerken içine 2-3 damla limon sıkıyorum.
sevmeyenlerde tadını bilmeyenlerdir bence:))bizim evde kışın yenmek üzere buzlukta yerlerini aldılar bile
sevgiler…
varya bamya yenmez keyfi çıkarılır derim. Bayılırım kuzum doğru ellerde piştiği sürece tabi:)Eline sağlık
Nasıl doğru tespit “onu doğru pişiremeyenler vardır” kesinlikle! İlk tereddütle yaklaştığım sonradan kendini sevdiren bir sebze bana. Şimdi yemeği ve turşusuna bayılıyorum! T.İnaltong'a uyup geçen günlerde zerdeçal ve hardal tozu ile de pişirdim sepia fotoğraf gibi oldu! Afiyet olsun,ellerinize sağlık!
Bende aynı yöntemle pişiririm bamyayı ama sirkeye yatırmayı denememiştim …verdiğiniz pratik bilgi için teşekkürler
Datlım, rica ederim, afiyet olsun.
Ozge'm, o değişik tarif öyle. Bamyalar bitmeden alıp denyeyim ben de.
Hilal'im, hep dediğimiz gibi doğru şekilde pişerse yeriiiizzz :)Yeşim'im, buzluğa ayıklayıp da mı atıyorsun, nasıl yapıyorsun?
Betül'üm, hah dene bak bir kez beğenmezsen yemezsin tabii.
Günaydın, ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
Saygılarımla.
Fuat bey, çok teşekkürler beğeninizi paylaştığınız için.
Kesinlikle canım bamyayı salyalandıran biziz canım. Bu yüzden mutlaka limon suyu veya limon tuzu gerekiyor. Birde başını keserken çok derin kesmemek gerekiyor vs. vs.
Çok güzel görünüyor canım. Canlı canlı
Ellerine sağlık canım
sevgiler
(Akşama görüşüyoruz öpüyorum seni:) )
işte benim en sevdiğim yemek, her gün yesem bıkmayacağım lezzetlerden biri. sizinde ellerinize sğalık çok leziz görünüo
Canım Aylin'im ellerine sağlık bam
yaya bayılırım.Evde benden başka yi
yen yok ama harika görünüyor.Koca
man kocaman öpüyorum.
Bende bamya istiyoruuumm:( Eşim sevdirdi bana da bamyayı. Yarın akşam bende yapıcam:) Yani inşallah halim kalırsa:)Ellerine sağlık canım…
aylincim valla ben yerim hoş benim yemediğim şey yok hehehe
ama hele böyle görüntü şahane olan bir bamya yenmezmi hiç
teyzeciğinin ellerine sağlık eminim nefis tadı olan bu bamyanın hepsini sen tüketmişsindir çabuk cevap ver öyle mi :))
afiyet bal şeker olsun sana
kocaman öperim
sevgiler
Ellerine sağlık…Bende severek yiyenlerdenim ama eşim ve kızım tadına bile bakmadıkları için bizim evde çok az pişiyor.
Nergiz'im, ev halkını şiddetle kınıyorum. Ne istiyorlar şu caaanııım bamyadan 🙂
Sevil'im, nerden bildin? Tabii ki hepsini ben yedim.
Tümay'ım, üzülüyorum senin bu durumuna artık ama. Ne zaman bitecek küçük hanımın odası. A doğsun da işin ucundan tutsun biraz 🙂
Derya'm, yalnız değilsin, bizim evde de sadece ben yiyorum.
Yetenek Sizin'im, çok severim ama sanırım sürekli yemem 🙂
Tijen'im, doğru diyorsun limon şart. Akşama bakalım neler hazırlayacağız?
Bizim evde bayilarak yenir bu bamya. Salyasiz pisirilir tabiiki. Eksili eksili olsa da yesem simdi, amaaann.
Bayram Kombe'm, sen yazınca aklıma geldi. Bir de koruk suyu kullanılırdı, limon yerine
Aylin'im gerçekten bamya hakkında çocukluğum pek parlak geçmedi. Sonraları bir şekilde kırdım inadımı, gerçekten enfes bir sebze. Kızartıp üzerine sarımsaklı domateslede harika oluyor. Ellerine sağlık.
benim de çoğunluğun sevmediği sebzelere karşı aşırı sevgim vardır. Bamya da onlardan biri, bayılırım, her haliyle yerim bir de ayıkllayan olsa. hiç sevemedim o kısmını işin. ellerine sağlık
Ben bayılırım bamyaya….Hoş bizim buranın (istanbul/tuzla)bamyası meşhurdur zaten.Ama böyle minik olanlardan ..
Katılıyorum salyalı bamya yoktur onun kafasını nazikçe çevirmeden ve hunharca keserek koparan :)) birde pişirirken çok ezen pişirici kadınlar vardır:)))
Ellerine sağlık ..
Merhaba; uzun zamandır gelemedim, bamya ile gelmem çok hoş oldu. Bamyaya bayılırım yıllardır yaparım,sirkeyi hiç duymamıştım,yeni bilgiye gönülden teşekkür.Ellerinize sağlık,sevgiyle öpüyorum….
çok severim senin verdiğin püf noktalarına dikkat edince kesinlikle salyalanmıyor
ellerine sağlık
tuttum bu lafı: salyalı bamya yoktur onu doğru pişiremeyenler vardır.rahmetli annanem lise birinci sınıf yazımda bamya temzileme dersleri vermişti.ancak yaz sonu, bamyalar çekirdeklenmiş ve kartken bu sınavı geçebilmiştim.
şimdilerde ise bamyayı elime aldığımda bıçağın keskinliğini anlayacak kadar ustalaştım. çok seviyorum bu ekşili tadı.
Bayılırım bamyaya ama dediğin gibi iyi pişirenden yemek lazım sevmek için. Çok güzel görünüyor ellerine sağlık.
Bamyayi sevmezdim ama ben ve ev halki artik cok seviyor, senin de ellerine saglik bamyalar cok nefis gornuyor.
Nursen'im, hoşgeldin 🙂 Teşekkürler
Handan'ım,
Bamya candır, yemek lazım değil mi?
Tarih 84'üm, Ne hoş anılar bunlar. Yemek pişirme gelenekleri de nesilden nesile aktarılmış.
Pastaneden'im, yaşasın ne çok seveni varmış meğer bamyanın.
Zehran Hanım'cım, hoşgeldiz, sefalar getirdiniz.
Aylin'im, Tuzla'nın bamyasının meşhur olduğunu blmezdim ya, iyi oldu bu bilgiyi edindiğim, teşekkürler.
Yasemin'im, o zaman bakla, kereviz, pırasa da severisn sen 🙂
Seda'm,
kızartmasının yapıldığını işyerinden bir arkadaşım da söyledi. Denemem lazım, söylediğin gibi domates sosuyla çok güzel olur.
Bamya doğru pişirildiği sürece asla hayır demeyeceğim bir yemektir. Eşim ise ilk evlendiğimizde asla yemem diyenlerdendi şimdilerde “bugün bamya yapsan çok iyi olur” diyor:)) Ellerine sağlık kardişim nefis olmuş;)